Facebook, 50 kişilik görüntülü aramayı destekleyen Messenger Chat Odaları ile Zoom’a rakip oluyor
Coronavirüs pandemisi dolayısıyla hepimiz evimize kapandık ve dışarısı ile olan tek iletişimimiz görüntülü aramalar. Hal böyle olunca devler de bu görüntülü arama pastasından bir pay kapmak istiyor. Zoom, Microsoft, Google derken şimdi de Facebook ‘Messenger Chat Odaları’ ile toplu görüntülü konferans işine girdi.
Büyük toplantılar bir yana, Messenger Chat Odaları ile normal Messenger video görüşmeleri arasındaki temel fark bir Facebook hesabına sahip olmadan katılabiliyor olmanız. Hatta sadece Facebook hesabı değil, bir uygulama indirmenize bile gerek yok. Hal böyle olunca güvenlik ile ilgili sorular aklımızda beliriyor. Haberimizin ilerleyen kısmında siber güvenliğe de değineceğiz.
Bir oda oluşturuyorsunuz ve isterseniz onu Facebook hesabınızda, isterseniz de direkt link olarak paylaşabiliyorsunuz. Bu sayede insanlar istedikleri gibi odaya dahil olup sohbet etmeye başlayabiliyorlar. Aşağıda kısa tanıtım videosunu sizinle paylaşıyoruz.
Chat Odaları tanıtım videosu
Artık neredeyse tüm görüntülü görüşme sağlayan araçlarda olduğu gibi Messenger Chat Odaları da Zoom gibi sahte arka planları destekliyor. Sadece bununla da kalmıyor, sizin gibi hareket eden 360 derecelik arka plan ayarlamanıza izin vererek süreci bir adım daha öteye götürüyor. Daha önceden Facebook’ta aşina olduğunuz AR filtrelerini de kullanabiliyorsunuz. Ancak şirket, işlerin biraz daha ilginç görünebilmesi adına video görüşmelerinizdeki aydınlatmayı değiştirebilmeniz için 14 yeni filtre sunacağını belirtiyor.
Benzer bir hareket WhatsApp tarafından da gelmişti. WhatsApp grup çağrı görüşmelerinde kişi sayısını artırarak sekiz katılımcıya kadar görüşme sağlanabileceğini duyurmuştu. WhatsApp‘ta video görüşmeleri uçtan uca şifreli bir şekilde korunuyor.
Messenger Chat Rooms ve güvenlik
Messenger veya Facebook’tan direkt olarak bir oda kurabilir veya bu odalara katılabilirsiniz. Odayı kuran kişi, kimlerin katılabileceğini ve direkt olarak bir bağlantıyla katılıp katılmayacağını ayarlayabiliyor.
Messenger Chat Odaları ile ilgili gizlilik ve düzenleme ayarlarını ise şöyle listeliyor;
- Kilitleme: Çağrı başladıktan sonra odalar kilitlenebilir veya kilidi açılabilir. Bir oda kilitliyse, bir Grup aracılığıyla oluşturulan odalar için Grup yöneticisi dışında başka kimse katılamaz.
- Kişiyi çıkartma: Oda yaratıcısı istenmeyen katılımcıları kaldırabilir. Oda oluşturucu birini aramadan kaldırır veya terk ederse, oda otomatik olarak kilitlenir ve oda oluşturucunun başkalarının katılması için aramanın kilidini açması gerekir.
- Ayrılma: Herhangi bir noktada bir odada güvensiz hissediyorsanız, chat odasından ayrılabilirsiniz.
- Raporlama: Topluluk Standartlarımızı ihlal ettiğini düşünüyorsanız bir oda adını bildirebilir veya bir oda hakkında geri bildirim gönderebilirsiniz. Ancak sesli veya görüntülü aramalarınızı izlemediğimiz veya dinlemediğimizden, raporların ve geri bildirimlerin odadan ses veya video içermeyeceğini bilmek önemlidir.
- Engelleme: Facebook veya Messenger’da sizi rahatsız eden birini engelleyebilirsiniz ve biz onları bilgilendirmeyiz. Engellediğiniz bir kişi Facebook veya Messenger’a giriş yaptığında, bulunduğunuz bir odaya katılamaz ve siz de o odaya katılamazsınız.
Herhangi bir şirketin pandemi süresince Zoom‘un popülaritesininin azaltması pek mümkün görünmese de, Facebook her alanda olabilmek için çaba sarf ediyor.
Kaynak: Facebook