YouTube, 2020’nin ikinci çeyreğinde her zamankinden daha fazla videoyu kaldırdı. Pandemi nedeniyle nispeten daha az sayıda insan çalışan olduğundan, videolar öncelikle makine öğrenimi algoritmalar tarafından kaldırıldı.

YouTube’un Topluluk Kuralları yaptırım raporuna göre, bu yılın Nisan ve Haziran ayları arasında 11,4 milyon (11.401.696) kaldırıldı. Bunu perspektif olarak ortaya koymak için, video paylaşım platformu geçen yılın aynı çeyreğinde yaklaşık 8,9 milyon videoyu kaldırmıştı. Ayrıca şirket, 2020’nin ilk çeyreğinde sadece 6 milyon videoyu kaldırdı.
Rapora göre YouTube, videoların çoğunu ABD’den kaldırdı. Listedeki ilk 5 ülke arasında Amerika Birleşik Devletleri (2.061.733 video), Hindistan (1.446.772 video), Brezilya (981.181 video), Endonezya (684.199 video) ve Rusya ( 406,764 videolar) bulunuyor. YouTube, çocuk güvenliği endişelerini öne süren videoların yüzde 33,5’ini kaldırdı. Bunu spam, yanıltıcı ve dolandırıcı videoların yüzde 28,3 oranında kaldırılması ve yüzde 14,6 oranında çıplaklık veya cinsel videolar izliyor.
YouTube, politikalarını ihlal etmeyen videoların da kaldırıldığını kabul ediyor. Bu tür yayından kaldırmalar, şiddet içeren aşırılık ve çocuk güvenliği gibi hassas konular göz önüne alınarak yapılıyor. YouTube’a göre, yaptığı bu hareket ‘çok dikkatsizce’ yaptıkları bir hareket!
Şirket bir blog gönderisinde, “COVID-19 nedeniyle büyük ölçüde azalmış insan inceleme kapasitesiyle hesaplaşırken, potansiyel yetersiz uygulama veya potansiyel aşırı uygulama arasında bir seçim yapmak zorunda kaldık. Sorumluluk bizim en önemli önceliğimiz olduğu için ikincisini seçtik – normalde gözden geçirenler tarafından yapılan çalışmaların bir kısmına yardımcı olmak için teknolojiyi kullanmak, her zaman daha iyi sonuç veriyor.” diye yazdı.
Algoritmaların devraldığı YouTube video incelemeleri daha çok yanlış sonuç verdiğinden, şirket temyizleri ele almak için personel sayısını artırdı. İçerik oluşturucular, video kaldırma işlemlerinin yüzde 3’ünden daha azına itiraz etti. İtiraz edilen içeriğin neredeyse yüzde 50’si eski haline getirildi.
Kaynak: Beebom